Concertreview: José James @ AB, Brussel (07/04/2013)

Winning team
Een bomvolle AB toonde zich gisteren alweer een gewillig slachtoffer voor de robuuste smoothness van José James. Dat (het publiek van) de Brusselse muziektempel en de New Yorkse vocalist een speciale band hebben, werd snel duidelijk: na een lange muzikale intro en een beklijvend ‘It’s all over your body’ werden James en zijn uitstekende band al op een hartverwarmend applaus getrakteerd. Een applaus dat eigenlijk enkel werd onderbroken door heerlijk lange uitvoeringen van de pareltjes op James’ meest recente album ‘No beginning no end’.

De exotische feel van ‘Sword + gun’ wist een zonnige, maar frisse avond toch zwoel te maken, terwijl ‘Trouble’ uitmondde in een broeierige funkjam waarin James zelfs vocaal aan het cutten en scratchen ging. Net dat is José James ten voeten uit: strak in het pak en perfect gecoiffeerd, maar wel even heftig gesticulerend als een hiphopper.

De steeds bescheiden James is ook niet te beroerd om zijn muzikale helden te eren: Bill Withers in een ‘Ain’t no sunshine/Grandma’s hands’-medley (met een hoofdrol voor toetsenist Kris Bowers), Marvin Gaye in een mix van ‘Vanguard’ en ’Mercy mercy me (the ecology)’ en Ray Charles en Aretha Franklin in ‘Do you feel’.

Ook jazzpuristen kwamen gisteravond ongetwijfeld aan hun trekken: het prachtige samenspel én virtuoze improvisaties van James’ band (naast Bowers stonden ook drummer Richard Spaven, bassist Solomon Dorsey en trompettist Takuya Kuroda op het podium) was simpelweg onnavolgbaar. Na een uiterst breekbare, maar simpelweg magistrale versie van albumfavoriet ‘Bird of space’ werd ‘It’s all over your body’ hernomen.  De naadloze overgang naar ‘Blackmagic’ (uit zijn gelijknamige plaat uit 2010) bezorgde óns kippenvel en de band een minutenlange ovatie die enkel werd onderbroken omdat de bard zijn intussen klassieke cover van Freestyle Fellowships 'Park bench people’ inzette: prachtig!

Het door strijkerskwartet begeleide ‘Tomorrow’ sloot een fantastisch concert af en liet ons achter met een kamerbrede glimlach, dezelfde die we op José James’ gezicht meenden te ontwaren. Wij denken dat de man zich geen betere start van zijn Europese tournee wensen kon …

(deze review verscheen eerder op www.cuttingedge.be)

Comments