Concertreview: Oddisee @ Botanique, Brussel (14/11/2013)

 
Topartiest, topkerel
Amir Mohamed el Khalifa, alias Oddisee, stond vorige week in de Brusselse Botanique. Na zijn uiterst geslaagde passage op Dour vroegen wij ons af of de rapper/producer ook op de eerste stop van een nieuwe tournee zijn uitstekende livereputatie kon bevestigen. De aimabele mc werd vergezeld door de vijfhoofdige band Good Company, een geoliede soulfunkmachine die onder meer Olivier St. Louis en Ralph Real in zijn rangen heeft.

Oddisee trapte af met ‘Tangible dream’, de titelsong van de mixtape die hij samen met zijn nieuwe instrumentale album ‘The beauty in all’ releasete. Het nieuwe materiaal slaat ook aan: het motiverende ‘Tomorrow today’, het pikzwarte ‘Killing time’ en het ronduit prachtige ‘Own appeal’ zijn songs waar menig rapper een arm of been voor over zou hebben. Uiteraard putte el Khalifa ook uit zijn vorige album ‘People hear what they see’. De minihits ‘Ready to rock’ en ‘Let it go’ zetten de zaal meteen in vuur en vlam, maar ook intelligente songs als ‘Anothers grind’ en ‘You know who you are’ werden met heel veel overtuiging gebracht.

‘Paralyzed’ ging een beetje de mist in omdat gitarist St. Louis’ microfoon veel te stil stond, maar hij kreeg een herkansing wanneer Oddisee een stapje terug zette om zijn band vrij spel te geven. St. Louis (ook wel gekend als Olivier Daysoul) bracht zijn prachtsong ‘In the now’ en bewees nogmaals ons vermoeden een uitermate getalenteerd artiest te zijn die een doorbraak verdient.

Af en toe leek de band het nieuwe materiaal nog niet volledig onder de knie te hebben, maar dat is hen vergeven. Oddisee is immers een echte verademing in vergelijking met het gros van zijn rappende collega’s. De man en zijn band zijn zelfbewust en vastberaden, maar tegelijkertijd beleefd en bescheiden. Zo vertelt hij dat hij twee nieuwe albums uit heeft om zich meteen daarna te verontschuldigen voor dat verkoopspraatje (“Sorry, but it’s a business, you know”). Ook meteen na het concert staat hij aan de uitgang van de zaal om handjes te schudden met wie dat wil. Topartiest én topkerel, die Oddisee.

(deze review verscheen eerder op www.cuttingedge.be)

Comments